Ackermanni-ekskursioon Rapla kirikus teisipäeval, 11. juunil kell 17.00.

PÕNEVAD UURIMISTÖÖD RAPLA KIRIKUS OTSE HUVILISTE SILME ALL

10.–12. juunini toimuvad Rapla kirikus puunikerdaja Christian Ackermannile omistatud kantsli uuringud. 

Tegemist on Eesti Kunstiakadeemia – Eesti Kunstimuuseumi – Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ühise suurprojekti „CHRISTIAN ACKERMANN –  TALLINNA PHEIDIAS, ÜLBE JA ANDEKAS“ (2016–2020) raames läbiviidava uurimistööga. Varem on EELK Tallinna toomkiriku altariseina juurest alanud uurimistööd toimunud Tallinna rootsi Mihkli kirikus ja Niguliste kirikus, Karuse, Lihula, Kullamaa, Martna, Türi, Simuna, Koeru ja Hageri kirikus. Pärast Juuru ja Rapla kirikut jätkuvad uurimistööd veel Vigala ja Tallinna Püha Vaimu kirikus, kus samuti Ackermanni enam kui kolmesaja aasta vanuseid töid leidub. Uurimistöö tulemusel koostatakse raamat ja näitus, mis algab 2020. aasta novembris suurejooneliselt Tallinna Niguliste kirikust ja lõpeb 2021. aastal satelliit-näitustega kõikides eelpoolnimetatud kirikutes.

Christian Ackermann oli Eesti barokkajastu skandaalseim ja andekaim puunikerdaja. 1670. aastate algul Tallinna saabunud ja tõenäoliselt 1710. aastal katku surnud Ackermannil õnnestus välja murda linnas aastasadu püsinud tsunftisüsteemist ja tegutseda vabameistrina. Tema kõrge eneseteadvus oli põhjus, miks tsunftimeistrid teda antiikaja kuulsaima meistri – Ateenas tegutsenud Pheidiase – nimega pilkasid. Ackermanni terav silm ja suur käeosavus aga tõid talle omal ajal kõige tähtsamate kiriklike kunstitööde – altariseinte, kantslite ja krutsifikside, samuti aadlike vappepitaafide – tellimused.

Ackermanni pärandi uurimine käib kaasaegse tehnoloogia ja metodoloogia abil ning kõikjal huviliste silme all. Uurimisrühma kuuluvad nii kunstiajaloolased ja konservaatorid kui ka materjaliteadlased (keemikud ja dendrokronoloog) ning infotehnoloogid. Ackermanni loominguga on kõigil võimalik tutvuda projekti kodulehel www.ackermann.ee, kuid Rapla inimestele avaneb nüüd lisaks võimalus tutvuda ka uurimisrühma liikmete ja -tööga oma kodukirikute vanade-väärtuslike kantslite juures.

Ackermanni-ekskursioon Rapla kirikus teisipäeval, 11. juunil kell 17.00. Oodatud on kõik, nii suured kui väikesed huvilised!

Täpsem info:

Hilkka Hiiop (mob 56 577 980) ja Tiina-Mall Kreem (mob 56 83 08 90),

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Kunstimuuseumi ühisprojekti liikmed